Akupunktur er en 3-4.000 år gammel teknik med oprindelse i Kina, som anvendes til at forebygge og behandle sygdomme ved indstik af tynde nåle i forskellige punkter på kroppen. Teknikken er velunderbygget videnskabeligt og er ved at finde sin naturlige plads i moderne sygdomsbehandling. Ikke som en alternativ behandling, men for visse lidelser, på linje med andre hyppigt anvendte behandlingsmetoder.


Anvendelsen af akupunktur

Det er videnskabeligt bevist, at akupunkturbehandling kan være virksom i forbindelse med mange lidelser. Her under er der eksembler på lidelser hvor akupunktur kan lindre.

  1. •Smertefulde lidelser

    1. ◦Ansigtssmerter

    2. ◦Nakke smerter

    3. ◦Skuldersmerter

    4. ◦Albuesmerter

    5. ◦Lændesmerter

    6. ◦Knæ smerter

    7. ◦Ankelsmerter

  2. •Neurologiske lidelser

    1. ◦Hovedpine

    2. ◦Migræne

    3. ◦Helvedesild

    4. ◦Trigeminus neuralgi

  3. •Hals næse øre lidelser

    1. ◦Kronisk bihulebetændelse

    2. ◦Høfeber

  4.             Andre lidelser

                      Kvalme

                      Stress


Mange tror, at akupunktur er et vidundermiddel, som kan behandle alle lidelser, dette er imidlertid ikke tilfældet. Det er for eksempel en myte, at akupunktur kan helbrede kræft. men akupunktur kan hjælpe nogle kræftpatienter i smertebehandlingen, i behandling af hedeture og med kvalmebehandling efter kemoterapi, etc.

Hvornår kan man se en virkning?

Som regel kan man føle en effekt af behandlingen efter 2-3 behandlinger. Normalt er 4-5 behandlinger tilstrækkeligt til at løse problemet, hvis ikke det er kompliceret. Normalt behandler man en gang om ugen, indtil en positiv effekt er opnået, og derefter hver anden uge.

Har akupunktur bivirkninger?

Akupunktur er en meget sikker teknik, der sjældent giver bivirkninger. Således viste en undersøgelse baseret på 60.000 akupunkturbehandlinger, at hyppigheden af harmløse bivirkninger var 14 for hver 10.000 behandlinger. Der blev ikke rapporteret om alvorlige bivirkninger.

Hvordan skal man forholde sig efter en behandling?

Det afhænger naturligvis af, hvad man er blevet behandlet for. Som tommelfingerregel kan det anbefales at tage det med ro den dag, man har fået behandlingen.

Kilder

Fagmedarbejdere

  1. •Palle Rosted, overlæge, senior lektor, Sheffield Universitet, England

  2. •Camilla Sachs, speciallæge i almen medicin, Birkerød