Når kroppen bliver skadet.

Fakta Om Idrætsskader:

https://www.youtube.com/watch?v=2dl3CTKRa8I
Med dette link kommer du til en forklaring på hvordan du kan være aktiv under en skade.

Der findes 2 typer skader: akutte skader og overbelastningsskader. Og hvert år kommer mange dansker til skade når de dyrker sport. Smerter i albue og skulder, Ankelforstuvninger, fibersprængninger, smerter i ben, knæ og ankel er nogen af de mest typiske skader.


Akutte Skader:

Årsagen er en for høj belastning som opstår pludseligt. Den er oftest værts de første par dage. Disse skader er typisk forstuninger, brud, slag eller fibersprængninger.


Får du en akut skade er det vigtig du straks stopper al aktivitet. Førstehjælp til akutte skader kaldes

RICEM


Ro - stop aktiviteten.


Is - Køl det skade område ned. Husk at have et klæde imellem is og hud. Køl kun i 10 min. af gangen. Dette kan med god effekt gentages de første par dage.


Compression: kom et elastikbind på (før isen) Dette kan forhindre udsivning af evt. Blod i vævet og forebygge hævelse. Dette kan afkorte genoptræningsperioden. Ta bindet af om natten og sikre at huden ikke bliver blålig.


Elevation: De første 24 til 72 timer skal den skade legemsdel holdes over hjertehøjde så ofte som muligt.


Mobilisering: Det er vigtig det nye væv belastes hurtigst muligt.


Overbelastningsskader:

Årsagen er for mange gentagelser, længere træningsperioder end kroppen er i form til eller for lidt restutition imellem træningspas.

Det opstår over en periode. Det bliver bedre efter hvile/pauser, men kommer ofte igen ved ny belastning.

Overbelastning ses typisk i lyske, albue, skulder og underben.

Disse typer skader føles ofte som dyb og murrende (imodsætning til muskelømhed efter træning) Der kan komme smerter et andet sted en hvor skaden er. F.eks smerter fra nakken kan gøre ondt ud i albuen. Ofte kommer smerterne først efter træning. Leddet kan føles stive om morgen og kræve ekstra opvarmning før træning.


Behandling:


Akutte skader vurderes om nødvendigt hos egen læge eller fysioterapeut. Kun hvis der er mistanke om brud eller svær ledbåndsskade, kan der være grund til ay opsøge skadestuen.


De fleste overbelastningsskader forsvinder med hvile eller aflastning, og kræver derfor ikke behandling. Du bør gå til din læge elle fysioterapeut hvis dine gener/smerter ikke fortager sig efter 24 times hvile, eller hvis du er i tvivl.


Fysioterapi:

Her kan du få vejledning til din genoptræning og hjælp til evt. at finde årsagen til skaden.

Desuden kan ophealingen af det beskadigede væv og lindring smerterne afhjælpes med manuelle teknikker, bandager/tape, mobilisering og udspænding. Laser og akupunktur kan på samme måde have effekt.




Design uden navnjpg